
Spanish Whisky Club
Spanish Whisky Club vult alleen non-chill filtered, cask
strength af. Alle whisky’s zijn 100% natuurlijk van kleur
en zijn allemaal verschillend. Hierdoor kan bijvoorbeeld
een 12-jarige whisky veel donkerder zijn dan een 14- of
16-jarige whisky, gewoonweg omdat elk vat anders is
en het hout anders met de whisky reageert tijdens het
agingproces. Spanish Whisky Club vermeldt duidelijk op
de handgeschreven etiketten of het eerste, tweede of derde
vulling is. Momenteel is 95% eerste vulling, dus er is nog een
lange weg naar de derde vulling te gaan, welke het maximaal
aantal vullingen is dat gebruikt kan worden voor whisky met
deze uitzonderlijke kwaliteit.
Liber Distilleerderij
Het verhaal van de Liber Distilleerderij begon in 1996 met de droom van 55 Spaanse whiskyliefhebbers. Het duurde bijna 3 jaar om alle vergunningen rond te krijgen, de bouw voor te bereiden en af te ronden – zelfs de 2 distilleerketels zijn speciaal ontworpen en handgemaakt door een lokale kopersmid uit Albayzín.
Op elk moment bevat de Liber Distilleerderij rond de 55.000 liter bijzondere, verdeeld in kleine hoeveelheden (elk vat van 600L is anders), gelimiteerde, pure, single cask, single malt whisky, 100% gemaakt in Spanje. Dit betekent dat er jaarlijks slechts enkele duizenden flessen van 10 tot en met 16-jaaroude whisky wordt vrijgegeven. Wat deze mooie whisky uit Spanje uniek maakt is dat Moeder Natuur een bijzondere plek creëerde waar whisky gedistilleerd en ge-aged kan worden.
De afgelopen 17 jaar hebben bewezen dat de grondleggers van de Liber Distilleerderij gelijk hadden. Deze kleine bergdistilleerderij in de Sierra Nevada, aan de voet van de Mulhacén, met zijn 3.479m in de top 10 van Europa’s hoogste bergen, kan hiervoor nog wel eens één van de beste plekken ter wereld zijn vanwege 5 speciale redenen.
Magnus Fagerström
De internationaal gerenommeerde Scandinavische whiskyexpert Magnus Fagerström bezocht de Liber Distilleerderij begin 2020 en proefde 73 single casks van meer dan 8 jaar oud (ongeveer 50% van de totale hoeveelheid vaten in de kelder) om de beste Single Casks te selecteren die in de volgende 12 maanden op de markt gebracht zullen worden.